Šarlah simptomi kod dece i odraslih

Šarlah simptomi kod dece i odraslih!

Svakim danom u Srbiji raste broj dece zaražene streptokokom A grupe. Pedijatri kažu da je u pitanju epidemija koja sve više uzima maha, pogotovo među školskom decom. Streptokoke A grupe predstavljaju gram pozitivne bakterije, loptastog oblika raspoređene u obliku lanca. Mogu se javiti na koži, u grlu i u nosu. Osim pedijatra, streptokoke lako mogu konstatovati i stomatolozi, koji kažu da su izraženi simptomi vrlo prepoznatljivi. Šarlah simptomi (prvi) obično kreću bolom u grlu, glavoboljom i povišenom temperaturom.

Šarlah kod dece!

Ždrelo deteta zaraženo streptokokom je izrazito crveno, a tonzile osim crvenila mogu biti i uvećane, kao i prekrivene belim naslagama. Na gornjoj strani jezika, takođe se mogu uočiti bele naslage, dok su vrh i bočne strane neobložene. Ispod donje vilice, limfni čvorovi su uvećani i bolni na dodir.

Šarlah je infekcija izazvana streptokokama A grupe, a za njega je karakterističan osip koji nastaje od supstance egzotoksin kojeg prave ove bakterije. Obrazi deteta su crveni, a područje oko usana bledo. Jezik koji je do sada bio prekriven belim naslagama, sada je malinast po boji i izgledu. Osip kod šarlah infekcije je intenzivno izražen od jedan do dva dana nakon infekcije, a potpuno nestaje od 4-7 dana. Prvo se javlja na stomaku i rukama, retko ga ima po nogama. Pacijent se oseća malaksalo, sa povišenom temperaturom. Kada postoji sumnja na šarlah, potrebno je uraditi bris grla i na taj način uspostaviti dijagnozu.

Period inkubacije

Kod pacijenata koji imaju šarlah je od 1-3 dana. Efikasno se leči antibioticima, a propisanu terapiju je potrebno uzeti u celosti.

Nekada je šarlah važio za opasnu bolest, zato što je dovodio do ozbiljnih komplikacija u vidu upale pluća, meningitisa, upale bubrega, reumatske groznice.

Danas je medicina uznapredovala, tako da se uz pomoć pravovremene dijagnostike i terapije, šarlah veoma uspešno leči.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Naša vrata uvek su otvorena za vas, a ljubazno osoblje rado će primiti vaš poziv i zakazati odgovarajući termin. Pozovite nas i neka vaš izbor bude pouzdan stomatolog kome bezbrižno možete prepustiti svoju usnu duplju.

Radno vreme:

Ponedeljak-Petak: 8h-13h | 16h-19
Subota: Po dogovoru
Nedelja: Po dogovoru – hitni slučajevi