fiksna proteza

Šta je tačno fiksna proteza?

Šta je tačno fiksna proteza? Ukoliko u svom domu imate osnovca ili tinejdžera, posete zubaru su nešto sa čim se verovatno često susrećete. Veliki broj dece i mladih u jednom trenutku dobije savet od zubara za ugradnju fiksne proteze. Uprkos tome što se radi o veoma rasprostranjenom i uobičajenom zahvatu, mnogi i dalje imaju dosta pitanja koja se odnose na čitav proces nošenja proteze, od uzimanja mera, pa sve do njenog skidanja nakon određeng vremena. Kako bismo vam pomogli u rešavanju svih nedoumica kada su u pitanju fiksne proteze, daćemo vam odgovore na neka od osnovnih pitanja, koja će vam pomoći da saznate sve neophodne pojedinosti o fiksnim protezama.

Fiksna proteza je aparat koji se nosi kako bi se, na prvom mestu, ispravili zubi pacijenta. Tokom sazrevanja često može doći do nepravilnog rasta ili rasporeda zuba, što dovodi ne samo do estetskih, već i drugih zdravstvenih problema. Fiksna proteza je tu da na pravi i najprirodniji način poboljša raspored vaših zuba, vraćajući ih u red. Sam aparat sastoji se iz metalne osnove na kojoj su fiksirane bravice koje se pričvršćuju na površinu zuba. Sve bravice međusobno su povezane žicom koja je najviše zaslužna za ispravljanje zuba. Žica će se redovnim odlaskom kod stomatologa zatezati, kako bi se proces ispravljanja nastavio sve dok vaši zubi ne budu u savršenom skladu.

Kada je pravo vreme za fiksnu protezu?

Što se tiče postavljanja fiksne proteze, ne postoji starosno ograničenje po ovom pitanju. Međutim, neke od promena u rasporedu zuba se javljaju rano kod dece, pa je moguće da će stomatolog preporučiti ugradnju fiksne proteze kako bi se zubi ispravili što pre i bez previše komplikacija. Upravo tada treba poslušati savet, i postaviti protezu detetu, idealno između 10. i 14. godine života, kada je razvoj svih zuba u potpunosti gotov. Uz konsultacije sa stomatologom najbolje ćete znati da li je vaš mališan spreman na ovaj zahvat. Idealan period za postavljanje proteze bio bi do 23. godine, ali, moguće je to obaviti i kasnije. Iako je ranijih godina bilo stigmatizovano nošenje fiksne proteze u zrelim godinama, ovaj zahvat sasvim je prirodan i opravdan zdravstvenim razlozima. Jer, pored lošeg rasporeda i izgleda zuba, moguće je imati problem sa zagrižajem, pomerenu vilicu, ili češće kvarenje zuba zbog neadekvatnog rasporeda. Stoga ne treba oklevati, protezu možete staviti u uzrastu u kom je to neophodno.

fiksna proteza

Koliko dugo se nosi fiksna protezu?

Ovo je jedno od glavnih pitanja kada dođe do razgovora o postavljanju fiksne proteze. Međutim, precizan odgovor vam može dati samo vaš stomatolog. Prosek je oko 18 meseci, ipak, u zavisnosti od nepravilnosti i same brzine vraćanja zuba i vilice na mesto, ovaj period može postati duži ili kraći. Bitno je naglasiti da su redovne posete stomatologu u ovom periodu ključne, kako bi se pratio napredak i održavao aparat. Što više budete spremni da se posvetite ovom problemu, to će sam period nošenja proteze biti kraći i jednostavniji.

Koliko košta fiksna proteza?

Cena fiksne proteze varira u odnosu na sam tip proteze koji će biti postavljen, kao i na dodatne preglede i popravke koje se moraju obaviti pre samog nošenja aparata. Okvirna cena fiksne proteze bi bila od 70.000 naviše. Imajući u vidu sav posao koji će ona odraditi za oko godinu dana, ovo je više nego povoljna investicija u svoje zdravlje.

Izazovi sa kojima ćete se susretati tokom nošenja fiksne proteze

Ono što je potrebno da znate jeste da ćete morati da uvedete neke promene u svojoj ishrani. U periodu nošenja proteze ne preporučuje se jedenje čvrste hrane, koja može oštetiti protezu ili učiniti da se ostaci iste u njoj zaglave. Na primer, bombone, orašasto voće, ali takođe i neka mekana hrana, kao što su karamele i žvake. Voće koje je vlaknasto, kao breskve, i tvrdo, među kojima je jabuka, ne bi trebalo da direktno zagrizate, već se preporučuje da voće prethodno isečete na zalogaje.

Još jedna stvar o kojoj ćete morati dodatno da povedete računa je i pojačana oralna higijena. Od stomatologa ćete dobiti preporuku koju četkicu za zube bi trebalo da koristite u toku nošenja proteze, pa će biti preporučljivo da zube perete posle svakog obroka. Ukoliko to nije moguće, imajte uz sebe makar konac za zube, koji će u ovom periodu takođe ući u što redovniju upotrebu.

Iako je najprirodniji, ovo nije i bezbolan način da ispravite zube. U periodu od tri dana nakon postavljanja proteze moguće je osećanje bolova. Tada se prepisuju lekovi koji će umanjiti bol, ali kasnije sve postaje bolje. Kako se vilica bude zatezala i menjala, tako ćete i vi osećati sve promene koje se u tom periodu dešavaju. To podrazumeva blago zatezanje i moguću nelagodnost dok se ne naviknete na sam osećaj. Svakako, ovo je sasvim prirodan sled događaja nakon što ste stavili protezu, pa ne treba da brinete ukoliko osetite ovaj tip pritiska na zube.

Gde pronaći najbolje stučnjake u ovoj oblasti

Fiksna proteza biće vaš glavni saveznik do lepšeg osmeha. Kako biste što jednostavnije i uz pravu podršku prošli kroz ovaj proces, potrebno je da se obratite iskusnim stomatolozima u koje imate poverenja. Dental Zona Vršac je stomatološka ordinacija koja se izdvaja po svojoj visokoj profesionalnosti i prijatnim stomatolozima koji će sarađivati sa vama na najbolji mogući način. Kako biste prevazišli potencijalni strah od zubara, neophodno je da za lekara izaberete osobu kojoj možete verovati. Stoga je stomatološka ordinacija Dental Zona pravi izbor, jer ćete u njoj pronaći iskusne lekare sa višegodišnjim iskustvom u svom poslu. Ne propustite priliku da svoj osmeh unapredite i učinite još lepšim uz pomoć stručnjaka na polju ortodoncije i zubnih proteza.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Naša vrata uvek su otvorena za vas, a ljubazno osoblje rado će primiti vaš poziv i zakazati odgovarajući termin. Pozovite nas i neka vaš izbor bude pouzdan stomatolog kome bezbrižno možete prepustiti svoju usnu duplju.

Radno vreme:

Ponedeljak-Petak: 8h-13h | 16h-19
Subota: Po dogovoru
Nedelja: Po dogovoru – hitni slučajevi