Zubni implanti

Oralna implantologija deo je stomatologije usmeren ka ugradnji implanta koji menja nedostajući zub funkcionalno i estetski. 

Zubni implanti, ukratko rečeno, predstavljaju najbolje rešenje da nadoknadite izgubljeni zub. Tačnije, zubni impant zamenjuje koren zuba, a na njega se postavljaju različiti tipovi krunica.

Ugradnja zubnih implanta je procedura koju je naš tim uspešno izveo nebrojano puta, te jednostavno možemo prepoznati situacije u kojima je ugradnja zubnih implanta najbolja opcija i detaljno pristupiti ovom zahvatu. 

U daljem tekstu potrudićemo se da objasnimo šta je ono što pacijent može da očekuje kada ako se  odluči da pomoću zubnog implantata reši svoj zdravstveni, funkcionalni i estetski problem.

implanti vrsac

Šta su zubni implanti?

Kao što smo rekli zubni implantat je zamena za koren izgubljenog zuba. Izrađuje se od titanijujma koji je biokompatibilan, te ga organizam ne izbacuje kao strano telo. Implant je nalik navrtnju, koji se ušrafljuje u ležište ispod desni, direktno u kost i ne vidi se golim okom. Kada implant sraste sa koskom na njega se postavlja krunica ili zubni most. Tako pacijent ponovo dobija zdrav i lep osmeh.

Često se postavlja pitanje da li posedovanje implanta može predstavljati problem pri kasnijoj zdravstvenoj nezi, pre svega kada je neophodno raditi magnetnu rezonancu. Aparat koji se koristi za MR je bezbedan u slučaju zubnih impanata, jer titanijum nema feno magnetna svojstva.

maketa zubni implant

Kome su potrebni zubni implanti?

Često pacijenti dolaze sa pitanjem da li je zubni implant jedino rešenje njihovog problema. Najčešće nije, ali ono što je sigurno, implant je uglavnom najbolje rešenje. Kvalitetno urađen zubni implant sa krunicom je trajno, odnosno doživotno rešenje, te tako ulaganjem u njega ulažete u godine bez bola, muke i neprijatnosti kada je reč o zubima.

Veoma nam je važno da Vas pravilno informišete o svim bitnim informacijama, da se posavetuje sa našim stomatologom i zajedno sa njim dođe do željenog rešenja. Razlozi zbog kojih pacijent želi da ugradi zubni implant mogu biti raznoliki, od nedostatka zuba pa sve do čisto estetske prirode. Važno nam je da Vi kao pacijent sagledate i razumete sve mogućnosti koje su mu na raspolaganju pre nego se odlučite za bilo koju hiruršku intervenciju.

Zubni implanti su idealno rešenje kada postoji: 

  • nedostatak jednog zuba
  • nedostatak više zuba
  • bezubost

Kada se priča o nadoknadi samo jednog zuba, implanti su bolje rešenje od zubnih mostova, jer se ugradnjom implanata izbegava brušenje okolnih, zdravih zubi.

Kada nedostaje nekoliko zuba, zubni implantati su dobro rešenje jer stvaraju mogućnost za izradu mostova, koji će biti stalno fiksirani (za razliku od parcijalne proteze).

Slično kao u prethodnom primeru, u slučaju  potpune bezubosti, preporučuje se stavljanje 4-6 implanta (all on 4 i all on 6 rešenja), kako bi se omogućila izrada mostova. Tako se sprečava nošenje totalne proteze i neprijatnosti koje idu uz nju.

Prednosti ugradnje zubnih implanta

Prvi korak je uvek detaljan stomatološki pregled, zatim i 3D snimak regije u kojoj se planira ugradnja implanta. Tokom stomatološkog pregleda, doktor može utvrditi da je potrebno izvršiti lečenje, vađenje ili neki drugi tip sanacije određenih zuba.

Dakle, pre nego počnemo sa hirurškim proces, moramo sanirati bolesti zuba, karijes ili kvarove. Tek kada stomatolog proceni da je sve u redu, može se preći na sledeći korak. U nekim slučajevima, neophodna je i priprema same regije na kojoj se izvodi intervencija.

Ako ili kada je prostor za ugradnju implanta spreman, do novog osmeha dolazi se pomoću dve faze. Prva faza je ugradnja implanta, a druga postavljanje krunice, mosta ili proteze. Te dve faze izvode se u razmaku od 2-3 meseca, a tokom tog perioda pacijent nosi privremenu krunicu ili most, kako bi se neprijatnosti u svakodnevnom životu svele na minimum.

Ugradnja zubnog implanta

Sam proces nije dug a ni bolan. Izvodi se u lokalnoj anesteziji, a zavisno od broja implanta, traje od 45 minuta pa do nekoliko sati. Na početku hirurške intervenicje, podiže se sluzokoža a specijalnim borerima se pravi ležište u kosti u koje će se smesti implant. Potom se on plasira i zateže, a sluzokoža se ušiva oko njega.

kako izgleda zubni implant

Neoliko sati ugradnje implanta, važno je izbegavati hranu, tople napitke i ispiranje usta ili mućkanje tečnosti. U svakom slučaju nakon ugradnje ćemo Vam dati detaljno uputstvo o tome kako treba da se ponašate. Po potrebi, mi ćemo Vam prepisati antibiotike, koje je važno uzimati u narednih sedan dana, kada će pacijent doći na kontrolu.  Na kontroli ćemo ukloniti konce. Ali pre nego što se implant optereti krunicom, treba sačekati barem 2 do 3 meseca kako bi se implant učvrstio u kost. U tom periodu, izrađuju se estetske krunice, koje će pacijentu poboljšati kvalitet života dok ne dobije stalne krunice.

Postavka krunica

Poslednji korak do lepšeg osmeha je izrada i postavka krunica. Važno je definisati tačan oblik, dužinu i boju krunice, kako se ona ne bi razlikovala od ostalih zuba u vilici. Pri samom odabiru pomažu slike različitih tipova i boja, kao i primeri prethodnih pacijenata. Uz promoć stomatologa, pacijent dolazi do svoje konačne odluke.

Sama izrada krunica traje 7-14 dana, pri čemu je važno uraditi nekoliko proba, u razmaku od 7 do 10 dana. Tada se vrše finalne izmene, kako bi krajnji rezultat bio besprekoran. Da bi se izradila krunica, potrebno je uzeti otisak zubnog implanta. Kada su postavljene privremene zubne krunice, one se skinu, uzme se otisak koji je potreban, te se one posle toga vrate.

Kada se dođe do krajnjeg rešenja, vreme je za definitivno pritezanje krunice na implant. To se može vršiti na dva načina, cementiranjem zubnih krunica ili šrafovima.

Cementiranje krunice

Najčeće se koriste cementirani implanti. Tada se kroz šraf koji je postavljen u vilicu ubacuje abatment i na njega se cementiranjem postavlja krunica. Ako je potrebno uraditi neke prepravke, krunica se skida a abatment ostaje na implantu. Ovde vodimo računa da prilikom ugradnje, cement ne dođe u kontakt sa desnima ili u sam abatment. Čak i ako se to desi, savremeni abatmenti su dizajnirani tako da celim rubom budu ispod ili u nivou desni, tako da cement može lako da izađe.

Šrafljenje krunice

Druga opcija su šrafljeni implanti, kod kog su krunica i abatment fiksirani, te se zajedno ušrafljuju u usta. Da bi se uspešno ušrafili, u krunici se ostavlja mali prorez kroz koji može da se dopre do šrafa, a kada sve bude fiksirano, taj prorez se popunjava materijalom za plombe. Ovakvi implanti se retko savetuju, kako zbog pojačane cene tako i zbog toga što često nisu izvodivi. Da bi ovakav način fiksiranja krunice bio moguć, potrebno je da postoji dovoljno kosti da se implant pozicionira tako da prorez za šraf bude na sredini krunice. Takođe je važno da kost ne stoji ukoso, jer u tom slučaju će šraf viriti iz desni, što estetski nije prihvatljivo.

Koliko traju zubni implanti

Kao što smo prethodno naveli, zubni implanti treba da budu trajno, odnosno doživotno rešenje. Ono što treba da znate jeste da zubni implant traje večno, dok je preporučljivo da se na svakih 10 godina menjate krunice.

Zubni implanti izrađuju se od biokompatabilnog materijala, titanijuma, koji je takav da ne može doći do toga da ga organizam odbaci kao strano telo. Međutim, za sve postoje izuzeci. Tako, u malom broju slučajeva, može doći do odbacivanja implanta. Do toga dolazi ili lošom oralnom higijenom ili lošim protetskim radom. Zato je važno da se pacijent dobro informiše, kako o samoj stomatološkoj ordinaciji, tako i o njenim doktorima. Kod nas možete biti sigurni da ste u dobrim rukama!

Kada govorimo o oralnoj higijeni, ona treba da Vam na prvom mestu. Tu je potpuno nevažno da li imate prirodne zube, bezmetalne krunice ili metalokeramicke krunice, parcijalnu ili totalnu protezu ili ugrađen implant. Oralna higijena je jednostavno važna. Nakon što se ugradi implant, on postaje integrisani deo vilice. Ako se bakterije ili kamenac zadrže na spoju između krunice i abatmenta, dolazi do upale desi. Veštački zub nema mogućnost da se brani sam, kao što je to slučaj sa prirodnim zubima. Mada, i oni imaju svoj prag tolerancije. Zato je veoma bitno da pacijent u svoju oralnu higijenu uvrsti često i pravilno pranje zuba, kao i upotrebu konca, koji se neretko izbegava.

Ono što je takođe važno znati, jeste to da su stomatološke kontrole poželjne na svakih šest meseci. Tako ćemo moći na vreme da uočimo moguće probleme i da zajedno sa Vama radimo na prevenciji istih.

Koliko koštaju zubni implanti?

Pre nego se pacijent odluči za bilo koju intervenciju, osim informisanja o samoj proceduri, postavlja se i pitanje cene usluge. Cena ugradnje zubnih implanata zavisi od nekoliko faktora. A jedan od najbitnijih je brend za koji se odlučite. Na cenu zubnih implanata utiče i šta je sve potrebno uraditi da bi vilicu doveli u stanje pogodno za operaciju. Zato vam savetujemo da za sve potrebne informacije kontaktirate našu ordinaciju. Budite slobodni da zakažete pregled, kako bi naši doktori mogli što preciznije da sagledaju vašu situaciju i daju svoj savet za dalje lečenje.

Prednosti ugradnje zubnih implanta

Benefiti ugradnje implanta su brojni, pa se zato veliki broj pacijenata tokom konsultacija odluči upravo za ovu opciju. Pre svega na ovaj način se čuva kost nakon gubitka zuba. Osećaj koji ćete imati nakon završene procedure jednak je osećaju kao sa prirodnim zubom, što ne čudi, budući da zubni implant vrši funkciju prirodnog korena. 

Oslonac i distribucija sila tokom žvakanja ravnomerno se raspoređuje, tako da susedni zubi ne trpe dodatni pritisak. Takođe, nema brušenja susednih zuba, te su ovom procedurom oni u potpunoti sačuvani.  

 
 

 

 

Kontaktirajte nas ili posetite na poznatoj lokaciji u Vršcu

Otvoreni smo za sve vaše predloge, sugestije i pitanja. Samo jednim pozivom možete lako zakazati stomatološki pregled i u razgovoru sa iskusnim stomatologom odabrati zahvat koji najbolje odgovara vašoj situaciji

Implantologija je oblast u kojoj imamo dugogodišnje iskustvo, pa možete biti sigurni da ste u pravim rukama! Posetite nas u Zmaj Jovinoj 11!

U službi vašeg osmeha