Fiksna proteza

Iako svi po malo beže od nje, fiksna proteza je najbolje rešenje kada je potrebno ispraviti zube ili popraviti zagrižaj. Iako se preporučuje deci i tinejdžerima, zbog višegodišnjeg odlaganja i odrasli su sve češće naši zadovoljni klijenti. Važno je da ne odugovlačite, jer ne samo da ćete dobiti idealan i blistav osmeh već i pravilno funkcionisanje oralnog sistema. 

Ortodontska terapija, odnosno nošenje proteze za cilj ima postizanje pravilnog estetskog izgleda zuba i osmeha, ali i zagrižaja. Pravilan zagrižaj omogućava optimalnu obradu hrane – žvakanje, tako da su svi zubi jednako opterećeni. 

fiksna proteza za zube

Kada je najbolje staviti protezu?

U periodu intezivnog rasta i razvoja, pretežno tokom detinjstva i puberteta preporučujemo mobilni ortodontski aparat. Pomoću njega reguliše se nesklad veličine vilice i zuba kao prerani gubitak mlečnih zuba. Takve proteze se nose preko dana i tokom noći, uz skidanje tokom jela i konzumacije pića. Kako se stanje popravlja, broj sati nošenja proteze se smanjuje, sve dok ne budemo potpuno zadovoljni krajnjim rezultatom. 

Kada je u pitanju fiksna proteza, tinejdžeri je izbegavaju prvenstveno zbog estetike. Međutim, uz savremena stomatologija donosi nekoliko opcija osim standardnih metalnih fiksih proteza, na koje ste navikli. 

Tipovi fiksnih proteza

Danas je veoma popularna ‘providna’ fiksna proteza. To je zapravo proteza koja se sastoji od keramičkih braketa i bele žice. Pomoću nje možemo lečiti većinu ortodontskih problema, neprimetna je i estetski prihvatljiva, ali je cenovno skuplja u odnosu na metalnu kontrukciju. 

Mladi ljudi često traže i lingvalne fiksne proteze. To je proteza koja se postavlja sa unutrađnje strane zuba. Iako na prvi pogled izgleda kao dobra ideja, jer se ne primeti da imate protezu, ovaj ortodontski apart leči samo određene nepravilnosti, veoma je neprijatan za nošenje, a oralna higijena je otežana. 

Sve što Vas zanima o fiksnoj protezi

Fiksna proteza se u proseku nosi 18 meseci, ali taj period može biti kraći ili duži, zavisno od nepravilnosti koje lečimo. Svakako Vam savetujemo da ne odlažete stavljanje fiksne proteze, jer će se svaki trud isplatiti nakon što skinete protezu i vidite krajnji rezultat! 

Nošenje proteze nije bolno, niti će vam smetati tokom redovnih životnih aktivnosti. U početku će vam biti malo nezgodno, ali verujemo da ćete se brzo navići. Važno je da izbegavate tvrdu i lepljivu hranu, kao što je koštunjavo voće ili karamel bombone, kako ne bi oštetili protezu. 

Oralna higijena mora biti na prvom mestu kada se odlučite za fiksnu protezu. Od izuzetne je važnosti da vaši zubi ostanu zdravi tokom nošenja proteze, kako ne bi bilo problema nakon što je skinete. Zube perite redovno, specijalnom četkicom za fiskne proteze, kao i interdentalnom četkice kako bi ste fino očistili prostor između bravica. 

Cena fiksne proteze

Cena fiksne proteze zavisnosi od izbora proteze i eventualnih intervenicja koje je potrebno obaviti, jer protezu moramo postaviti na zdrave zube. Takođe, na cenu značajno utiče i to da li se postavlja na samo jednu ili obe vilice. 

 postavka fiksne proteze

U našim prostorijama u Vršcu naići ćete na tim stručnjaka sa iskustvom u primeni ortodontske terapije koji će vam dati najbolji predlog u skladu sa stanjem vaših zuba i vilice. 

Odaberite stručan i posvećen tim stomatologa

Detaljno pristupamo svakom pacijentu koji nas poseti i nudimo sjajna rešenja za sve stomatološke probleme koji vas muče. Ispravljanje zuba nije nam nepoznanica, a ako smatrate da ste jedan od kandidata za ugradnju fiksne proteze, možete nas kontaktirati veoma jednostavno.

Pozovite nas ili nas posetite na poznatoj adresi, u Zmaj Jovinoj 11, u Vršcu gde će vas naše prijatno osoblje ljubazno primiti i odgovoriti na vaše zahteve. 

Budući da nismo značajno udaljeni od drugih gradova i varošica u južnobanatskom okrugu, otvoreni smo i za pacijente iz obližnjih mesta – Alibunar, Banatski Karlovac, Bela Crkva, itd. Čekamo vas!

U službi vašeg osmeha