Bezmetalne krunice

Bez obzira da li se radi estetskom ili restaurativnom zahvatu, bezmetalne (keramičke) krunice izdvojile su se kao najbolje, ali i najdugotrajnije rešenje. Ono što ih izdvaja od svih ostalih tipova krunica je njihov izgled. Bezmetalne krunice je vrlo teško razlikovati od prirodnih zuba, jer prelamaju svetlost i transparentne su kao i prirodni zubi. A uz to mogu se napraviti u potpuno istoj nijansi bele boje kao što su Vaši prirodni zubi. Još jedna od prednosti izrade bezmetalnih krunica je to što možete birati oblik, dužinu i boju Vaših zuba.

bezmetlne krunice otisak

Pozivamo Vas da posetite našu stomatološku ordinaciju kako bismo zajedno isplanirali Vaš put do prelepog osmeha. Naše iskustvo Vam garantuje kvalitet, trajnost, fukcionalnost i estetski dojam svakog protetskog rada.

Prednosti bezmetalne krunice

bezmetlne krunice

Već smo pomenuli da cirkonijum pruža ogroman izbor nijansi krunice, a uz to odaje utisak prirodnih zuba zbog finog prelamanja svetlosti i transparentnosti.

Njihova prednost ogleda se u i tome što se krunice postavljaju tik uz desni (ili se čak podvlače ispod desni radi najboljeg estetskog efekta), te nema naznaka da se na tom mestu nalazi veštački zub. Ako vremenom dođe do povlačenja desni, neće se videti metalni rub sive boje koji ‘viri’ iz desni jer su keramičke krunice u potpunosti bele boje (za razliku od metalo-keramičkih krunica).

Cirkonijum, tačnije cirkonijum-dioksida (ZrO2), spada u materijale velike čvrstoće i otpornosti, pa se takve krunice ne moraju s godinama menjati ako se dobro održavaju.

Pomaže i to što su sačinjene od biokmpatibilnog materijala, te on ne izaziva alergijske regakcije kod pacijenata. Sva sprovedena ispitivanja su pokazala da on nimalo nije štetan po zdravlje ljudi.

Priprema za izradu bezmetalne krunice

Keramičke krunice predstavljaju spoljni deo zuba, odnosno onaj deo zuba koji vidimo i koji koristimo za žvakanje. Dakle, njima je potrena osnova na koju se postavljaju. Ova osnova može biti ili Vaš zub (koji brusimo) ili zubni implant.

Ukoliko krunicu postavljamo na Vaš zub, izuzetno je bitno da zub bude u potpunosti zdrav. Međutim, ako je zub okrnjen, to nije problem. Potreban je samo onoliki deo zuba koliko je neophodno da služiti kao oslonac krunice.

U slučaju da ne postoji zub na tom mestu krunicu stavljamo na implant. U ovom slučaju potrebno je proći proces ugradnje implanta i sačekati da implant sraste sa vilicom kako bi mogao da nosi krunicu.  Isto tako, moguće je sačiniti most koji će se držati na svega par zdravih zuba, ili implanta.

Uzimanje otiska i brušenje zuba

Ako nema potrebe za popravljanjem zuba i ugradnju implanta, prelazimo na uzimanje otiska. Prilikom uzimanja otiska utvrđujemo oblik i položaj zuba. Uzimanje otisaka se radi sa otisnom masom pomoću koje dobijamo apsolutno realan model vaše vilice. Kasnije se u labaratoriji orisak vaše vilice kompjuterski skenira (CAM-CAD metodom) i tako se dobija digitalni 3D model vaše vilice pomoću kog se veoma precizno izradjuju bezmetalne krunice.

Glavne prednosti kreiranja digitalnog 3D otiska su:

  • izuzetna preciznost (nema potrebe za dodatnim brušenjem krunice)
  • brzina izrade (oko 30 min po krunice na CEREC mašini)
  • kada se radi cela vilica daje prikaz finalnog stanja (ovde se kombinuju obe teknike uzimanja otiska)

Nakon uzimanja otiska sledi brušenje svih zuba na koje će se kasnije postaviti krunice. Brušenje je bezbolno jer se radi pod lokalnom anestezijom. U zavisnosti od broja zuba koji se bruse, brušenje može trajati od sat vremena do pet, šest sati ako se bruse svi zubi. Koliko će se zub brusiti zavisi od stanja Vaših zuba i može biti od pola milimetra, pa do skoro celog zuba. Ovo je još jedna prednost keramičkih krunica u odnosu na metalo-keramičke krunice, kod kojih se mora izbrusiti veći deo zuba.

Nakon brušenja, dobićete probne keramičke krunice, koje ćete nositi do naredne kontrole.

Izrada bezmetalnih krunica

Kada dođete na kontrolu, pristupamo izradi Vaše nove bezmetalne krunice. Tada je još uvek moguće napraviti nekoliko izmena, po pitanju dužine, veličine ili boje krunica. Pre nego što se krunice trajno fiksiraju cementom, poželjno je da nekoliko dana nosite krunice zalepljene specijalnim lepkom koji omogućava njihovo skidanje u slučaju da za tim postoji potreba.

Bezmetalne krunice način izrade

U našoj ordinaciji koristimo savremene metode koje idu u korak sa savremenim naučnim dostignućima, te kruice izradjujemo CAD/CAM skeniranjem – odnosno kompjuterski modelujemo Vaš budući zub. 

CAD/CAM stomatologija dozvoljava digitalno skeniranje i izradu krunica na osnovu 3D snimaka. Kompjutersko modelovanje krunice omogućava veću preciznost i eliminiše potrebu za korekcijama. Sam proces skeniranje traje kraće od jednog minuta i u potpunosti je bezbolan i bezbedan.

Nakon toga, na osnovu 3D snimka, CEREC mašina kreira krunicu od monolitnog keramičkog bloka. Izrada jedne krunice traje samo 30 minuta. Rezultat je krunica koja će savršeno pristajati i koja je odmah spremna za postavljanje.

U pojedinim situacijama je potrebno izdvojiti jedan dan kako bi se originalni keramički blok obojio u nijansu susednih zuba.

U određenim situacijama bezmetalne krunice mogu se izrađivati i ručno u laboratoriji. U laboratoriji izrađuju se manji i veći mostovi od spojenih krunica, dok prednost CEREC mašine leži u njenoj brzini i preciznosti.

bezmetlane krunice

Održavanje keramičkih krunica

Keramičke krunice se održavaju isto kao i prirodni zubi. Preporučujemo Vam da koristite četkice sa manjom glavom koje generalno bolje čiste zube, jer lakše dolaze do nepristupačnih mesta u usnoj duplji. Takođe, zube perite blagim pokretima kako ne bi došlo do pojave plaka i potencijalne infekcije zuba i desni.

Cena bezmetalnih krunica

Cena bezmetalnih krunica je viša od cene metalokeramičkih krunica. Ali kao što smo prethodno naveli, postoje brojne prednosti koje opravdavaju ovo. Ulaganjem u bezmetalne krunice, ne samo da ulažete u zdrav i lep osmeh, već i njegovu dugtrajnost i izdržljivost. U zavisnosti od toga da li je potrebno izraditi jednu ili više krunica ili možda čak most, cena može varirati. Cena takođe zavisi od toga da li se krunice postavljaju na Vaš zub ili je neophodno ugraditi implat. Svakako, preporučujemo Vam da zakažete pregled u našoj ordinaciji, gde ćete uz stručne savete naših stomatologa dobiti sve neophodne informacije.

Posetite nas na poznatoj lokaciji u Vršcu

Pobrinuli smo se da svaki tretman izvodimo veoma precizno, bezbedno, pažljivo i kreiramo atmosferu koja će vas opustiti. Koristimo savremenu opremu i ispitane naučne metode, te možete biti uvereni da ste u sigurnim rukama. 

Pozovite nas, zakažite termin i veoma brzo vratite samopouzdanje svom osmehu! Čekamo vas u Zmaj Jovinoj 11 u Vršcu.

U službi vašeg osmeha