Zubni most

Nadoknada nedostajućeg zuba ili više njih, sve se češće radi pomoću implanta i krunica. Međutim zubni most je i dalje ostao omiljeni među našim pacijentima, ali i stomatolozima. Zbog svoje pristupačne cene, brzine, ali i kvaliteta, zubni most je izbor sa kojim ne možete promašiti.

stomatoloski-pregled-vrsac

Šta je zubni most?

Most za zube je fiksna protetska zamena za jedan ili više zuba, i sastoji se od jedne ili više krunica povezanih u jednu celinu. Ovo reenje će brzo i bez muke vratiti prirodan izgled vaših zuba i osmeh koji zaslužujete.

Ukoliko Vam nedostaje jedan ili više zuba vrlo je važno da ne čekate, jer nepopunjen prostor u vilici dovodi do pomeranja zuba. Ovo dalje vodi ka nepravilnom zagrižaju, redukovanju kosti, ali i narušenoj estetici osmeha. Ako se bojite ugradnje implanta, ili je implant jednostavno previše skupo rešenje za Vas dobro je da znate da to nije jedino rešenje.

Kome je namenjen most za zube?

Zubni most se preporučuje u nekoliko slučajeva. Onda kada:

  • nedostaje jedan zub
  • nedostaje više zuba
  • kod pacijenata sa parodontopatijom

Kod pacijenata kojima nedostaje svega jedan zub, procedura je veoma jednostavna. Brušenjem dva susedna zuba bezubog prostora, dobijamo nosače budućeg mosta. Na njih ćemo, kada most bude spreman, zubnim cementom fiksirati most. Tako će nosači na sebe preuzeti pritisak žvakanja i za nedostajući zub.

Kod pacijenata kojima nedostaje više zuba, pritisak koji trpe zubi-nosači nešto je veći. Takav pritisak potencijalno može ugroziti parodoncijum, odnosno potporna zubna tkiva. Zato je važno da se kompletan zubni most promeni nakon 6 do 8 godina, kako bi se prilagodio novom stanju u ustima. U slučajevima kada je rizik previše veliki, savetujemo ugradnju zubnih implanta, kako bi zubni most dobio dodatnu potporu tj još potrebnih nosača.

Most je najbolje rešenje ako imate problema sa parodontopatijom (blagim rasklaćenjem zuba). Tada ćemo sve zube jedne vilice povezati mostom, što će ih ojačati i dati im čvrstinu.

Sve što treba da znate o zubnom mostu

Zubnim mostom nadomestićemo zub koji Vam nedostaje.

Kao što smo prethodno naveli, to postižemo tako što izbrusimo dva susedna zuba koji će kasnije služiti kao nosači mosta. Uz konsultovanje sa Vama odredićemo oblik i boju krunica koje ćemo postaviti za nekoliko dana nakon brušenja. Ne treba da brinete, kući nećete poći izbrušenih zuba. Postavićemo Vam privremene krunice, da Vas služe dok zubni most ne bude spreman.

Odluka koja je potpuno na Vama jeste od kojih krunica ćemo praviti most. To mogu biti:

Iako su obe vrste krunica redovno koriste, treba da znate ponešto o njima.

Metalo-keramicki most za zube

Metalo-keramičke krunice se vrlo često koriste, najviše zbog pristupačne cene. Razlog zašto ih pojedini pacijenti izbegavaju je alergija na metal. Pročitajte više o metalo-keramičkim krunicama.

Keramicki (bezmetalni) most za zube

Kada su u pitanju bezmetalne krunice, njih odlikuje kruna koja je izrađena od cirkonijuma, keramike koja propušta svetlost na način sličan prirodnim zubima, te se ne može lako prepoznati da imate veštačke zube. Svakako, u našoj ordinaciji, pomoćićemo Vam da odredite šta je ono što najviše odgovara Vašim potrebama ali i budžetu kojim raspolažete. Pročitajte više o bezmetalnim krunicama.

Zubni most ili implantat

Osnovna razlika izmedju zubnog implanta i mosta za zube je ta što se na implant može postaviti samo jedna krunica, dok zubni most može rešiti nedostatak više zuba odjednom. Takođe, u određenim situacijama implan se koristi  kao nosač mosta.

Zubni implanti su takođe dosta skuplje rešenje, ali i bolje rešenje. Najviše zbog toga jer će svaki zub ostati nezavistan, odnosno neće biti vezan za susedne zube.

Koliko traje zubni most

Za svega nekoliko dana dobićete osmeh koji će trajati i do deset godina! Uz dobru oralnu higijenu i redovne kontrolne preglede, možete biti potpuno sigurni u odluku koju ste doneli.

Cena mosta za zube

Cena izrade zubnog mosta zavisi od nekoliko faktora: broja zuba koje treba nadoknaditi, tipa krunice koju odaberete i od toga da li je ugradnja implanta neophogna. Svakako, preporučujemo Vam da zakažete pregled u našoj ordinaciji, gde ćete uz stručne savete naših stomatologa dobiti sve neophodne informacije.

Detaljan stomatološki pregled u Vršcu - posetite nas

Zakažite stomatološki pregled, ili nas posetite na atraktivnoj lokaciji, u Zmaj Jovinoj 11 u Vršcu. Naše profesionalno i ljubazno osoblje u svakom trenutku će vam izaći u susret i odgovoriti na vaše zahteve. 

Za sam pregled kod zubara neće vam biti neophodna posebna priprema, te se za njega možete odlučiti u svakom momentu i napraviti važan korak za očuvanje oralnog zdravlja. 

Od zdravog osmeha deli vas svega jedan korak, pozovite nas – čekamo vas!

U službi vašeg osmeha