Metalo-keramičke krunice

Metalokeramičke krunice nameću se kao najpraktičnije rešenje ukoliko vam nedostaje neki zub, ili ukoliko imate zub koji je toliko oštećen ga nije moguće rekonstruisati plombom.

Metalo-keramičke krunice imaju najbolji odnos cene i kvaliteta, te nije ni čudo što se pacijenti najčešće opredeljuju za njih. U daljem tekstu predstavićemo Vam ovu vrstu krunica, počev od načina izrade i postavljanja, pa sve do njihovih prednosti i mana.

Metalokeramičke krunice

Način izrade

Ovakve krunice sastoje se od metalne osnove odnosno kapice preko koje naleže krunica od keramike. Osnova se izrađuje od raziličitih biokompatibilnih legura metala, kao što su na primer legure paladijuma, zlata ili kobal-hrom-malibdena. Takva osnova postavlja se na izbrušen zub, te je pre njene izrade potrebno uzeti otisak (izbrušenog) zuba. Na osnovu njega, naši stomatolozi ručno će napraviti kapicu, koja će besprekorno pristajati vašim zubima. Kako smo rekli ranije, na metalnu osnovu naleže ostatak krunice od keramike. Krunica se nanosi u slojevima uz dodavanje odgovarajućih efekata, kako bi krajnji rezultat bio što sličniji prirodnom zubu.

Ugradnja metalokeramičkih krunica

Ceo proces izrade i ugradnje metalokeramičkih krunica se svodi na:

  • Brušenje zuba i uzimanje otiska
  • Izradu i postavljanje metalne osnove
  • Modelovanje keramike

Brušenje zuba i uzimanje otiska

U prvom dolasku u ordinaciju, posle razgovora o onome šta želite da postignete, naš stomatolog će pregledati vašu usnu dublju i uraditi snimak zuba. Važno je da zub na kome će se držati krunica bude zdrav i da ima stabilan koren i kosku koja ga okružuje. Ako na željenom mestu ne postoji zub, tada se tu ugrađuje implant, na koji se kasnije postavlja krunica. U slučaju da nedostaje jedan zub, takođe je moguće napraviti i most koji bi se držao na dva susedna zuba.

Nakon što se utvrdi da su zubi u dobrom stanju i da mogu da podnesu krunicu, pristupamo brušenju zuba. Brušenje zuba može biti pomalo bolno ili neprijatno, ali ne treba ništa da brinete jer se izvodi pod anestezijom. Nakon toga, uzećemo otisak vaših zuba, na osnovu kog ćemo kroz nekoliko dana izraditi metalnu osnovu. Važno je da znate da nećete otići kući ogoljenih, odnosno izbrušenih zuba. Na njih postavljamo privremene krunice koje su izrađene od akrila. One se fiksiraju privremenim cementom. Zato je važno da u narednih nekoliko dana budete veoma oprezni. Izbegavajte lepljivu i tvrdu hranu, kao što su žvakaće gume, karamel bombone i koštunjavo voće.

Izrada i postavljanje metalne osnove i modelovanje keramike

Prilikom druge posete, uklonićemo privremenu krunicu i dogovoriti se oko boje trajne krunice. Uz lokalnu anesteziju, postavićemo metalnu osnovu da proverimo da li fino naleže, i ako je potrebno ispraviti moguće nepravilnosti. U narednoj poseti, vaše trajne krunice biće gotove. Tada se pristupa njihovom postavljanju. Dakle, na izbrušeni zub ide metalna osnova na koju naleže keramička krunica. Prostor između metalne osnove i zuba iznosi 20 mikrona i on se popunjava zubnim cementom, čime se zub i krunica sjedinjuju. Najčešće, prvih 7 dana vaše trajne krunice biće pričvršćene privremenim cementom, čime ostavljamo prostora za eventualne prepravke. Nakon probnog perioda, odnosno nakon što ste i vi, ali i mi sigurni da smo postigli željeni rezultat, krunice fiksiramo trajnim zubnim cementom.

Metalokeramičke krunice prednosti i nedostaci

Metalokeramičke krunice danas su veoma popularne. Iako ćemo Vam češće preporučiti bezmetalne krunice, kako zbog estetike tako i zbog njihove dugovečnosti, ne možemo zanemariti to da one imaju višu cenu. Metalokeramičke krunice dosta su pristupačnije, što im iz godine u godinu obezbeđuje prvo mesto po izboru pacijenata. Sa kvalitetnom biokompatibilnom osnovom od legure metala, možemo reći da im ne manjka izdržljivosti, te se i kermački deo krunice, uz dobru higijenu i održavanje, ne mora menjati veoma dugo. Treba imati u vidu da se ispod krunice nalazi Vaš zub, pa ako dođe do promene njegovog stanja, može doći i do potrebe za zamenom kruncie. Ovaj tip kruncia ima stabilnu hemijsku strukturu i tokom godina neće manjati boju.

Iako ona pruža potpun i blistav osmeh, moramo napomenuti da ona ima i par estetskih nedostataka. Naime, kroz metalokeramičku krunicu ne prolazi svetlost, tako da i pored pažljivog nijanse krunice tako da se uklopi sa ostatkom prirodnih zuba, ipak će biti moguće razaznati koji je zub prirodan a koji veštački. Sa druge strane, upravo ovo ih čini idealnim rešenjem za zube koji se nalaze sa strane, odnosno zube koji se ne vide kada se osmehujete. Funkionalanost je ista ista kao kod skupljih, bezmetalnih krunica, a glavni nedostatak je otklonjen.

Drugi nedostatak se može javiti nakon nekoliko godina, usled povlačenja desi. Kako se desni prirodno povlače, tako će polako počinjati da se nazire metalna osnova koja ‘viri’ iz desni. 

Zbog navedenih prednosti i mana, česta je preporuka da krunice na prednjim zubima budu bezmetalne a  krunice na bočnim zubima izrađene od metalokeramike. Naravno, sve zavisi od problema sa kojim se susrećete i krajnjeg rezultata kojem težite. Mi ćemo se potruditi da odgovorimo na sve vaše zahteve i zajedno pronađemo rešenje kojim ćete biti zadovoljni.

Održavanje metalokeramičkih krunica

Metalokeramičke krunice se održavaju isto kao i prirodni zubi. Preporučujemo Vam da koristite četkice sa manjom glavom koje generalno bolje čiste zube, jer lakše dolaze do nepristupačnih mesta u usnoj duplji. Takođe, zube perite blagim pokretima kako ne bi došlo do pojave plaka i potencijalne infekcije zuba i desni.

Cena metalokeramičkih krunica

Metalokeramičke krunice svakako jesu jeftinija opcija, a kako smo prethodno naveli predstavljaju i dobar odnos cene i kavliteta. Uz pažljivo održavanje i higijenu, mogu trajati gotovo čitavu deceniju, te se svakako isplati uložiti u njih. Cena metalokeramičke krunice u našoj ordinaciji zavisi od toga da li se krunica postavlja na vaš zub ili na zubni implantat. 

Posetite nas na poznatoj lokaciji u Vršcu

Svakom pacijentu koji zakuca na naša vrata u Zmaj Jovinoj 11 u Vršcu, pristupamo individualno i dajemo najbolji predlog za neophodnu terapiju, kako bismo postigli maksimalne rezultate i vratili blistav i zdrav osmeh na vaše lice.

Nemojte produbljivati probleme sa zubima, pozovite nas i dopustite da efikasno saniramo stomatološke probleme. Uz naš stručan i posvećen tim stomatologa, možete biti sigurni da je vaš osmeh u sigurnim rukama. 

U službi vašeg osmeha