Fasete za zube

Ako niste zadovoljni izgledom, oblikom i bojom Vaših zuba, fasete (viniri) za zube su idealno rešenje za Vas. Pomoću faseta možemo zatvoriti razmak između zuba (dijastema zuba), korigovati oblik zuba i vratiti blistavost Vašem osmehu. 

Ukratko rečeno, faseta odnosno vinir (eng. veneer) je tanka ljuspica pomoću koje uz minimalno brušenje (u nekim slučajevima i bez brušenja) kreiramo idealan izgled zuba. Faseta može biti keramička ili kompozitna, a više o tome možete pročitati u nastavku teksta.

fasete vrsac

Šta su fasete ?

Naime, zubne fasete su nadogradnja za prirodne, uglavnom zdrave zube. To su tanke pločice koje se postavljaju na prednju stranu zuba. Fasete će vam pružiti divan, pravi holivudski osmeh (Hollywood smile). One i jesu nastale u rano doba Holivuda, kao metoda za privremeno poboljšanje izgleda zuba glumaca, a tek nešto kasnije počinje njihovo korišćenje u korigovanju mnogih estetskih nedostataka.

Kada se koriste zubne fasete ?

Ukoliko niste ljubitelji prevelikog brušenja i invazivnih metoda, onda su fasete idealan izbor za vas. Uz dogovor i konsultacije zajedno ćemo doći do najboljeg rešenja i vratiti vam blistav osmeh kakav zaslužujete.

proba faseta

Treba da znate da viniri nisu zamena za zub kao što su to krunice. Pomoću vinira možemo rešiti nekoliko estetskih nedostataka, kao i postići određeno ojačanje zuba. Međutim, ako su zubi isuviše nepravilnog položaja, biće neophodno da neko vreme prvo nosite fiksnu protezu.

U našoj ordinaciji fasete preporučujemo onda kada:

  • je zub okrnjen,
  • je položaj zuba nepravilan,
  • želite Hollywood smile,
  • postoji nepoželjan razmak između zuba,
  • je zub požuteo a boja se ne može korigovati izbeljivanjem zuba,
  • je potrebno korigovati dužinu zuba.

Vrste faseta

Zubne fasete delimo na osnovu materijala od kojeg su napravljene. Tako one mogu biti:

  • kompozite
  • keramičke

Kompozitne fasete

Kompozitne fasete prave se od materijala od koga se izrađuju plombe. Takve fasete imaju odlične fizičke i estetske karakteristike, međutim nemaju dugi vek trajanja i potrebne su češće korekcije. One se mogu postaviti direktno na zub. Tada brusimo zub, svega 0.1 do 0.2 mm, preko kog nanosimo i oblikujemo kompozit. Takođe, postoje i one kompozitne fasete koje se kreiraju u laboratoriji i tek onda postavljaju na zub.

Keramičke fasete

Keramičke fasete su najsavršenije rešenje. Kada je u pitanju transformacija osmeha, keramika garantuje i vrhunsku otpornost i blistavu lepotu. One mogu trajati čak 10 godina! Zbog velikog izbora boja, kao i keramike koja propušta svetlost, ovakve fasete odaju potpuno prirodan izgled. Za postavljanje keramičkih potrebno je minimalno brušenje zuba. U nekim slučajevima moguće je postaviti ih i bez brušenja. Brusi se samo gleđ, te će Vaš zub ostati potpuno zdrav i netaknut.

fasete proba

Kako da izaberem pravu fasetu?

Prvo, nemojte brinuti. Ovakvu odluku svakako nećete doneti sami. U skladu sa Vašim željama i cilju ka kom težite, verujemo da ćemo u našoj ordinaciji zajedno pronaći najbolje rešenje. Ali svakako nije na odmet da znate prednosti i mane keramičkih i kompozitnih faseta.

Kompozitne fasete su veoma brzo rešenje. Najčešće ih radimo u jednom danu, tako da ćete potpuno beo i zdrav osmeh imati posle samo jednog dolaska. Međutim, mana je ta što im boja može potamneti vremenom. Međutim, cena keramičkih faseta je veća, a za izradu se čeka i po nekoliko dana.

Kada pričamo o roku trajanja faseta, sitaucija je veoma jednostavna. Ako pravilno održavate oralnu higijenu i pratite uputstva koja ćemo Vam dati, fasete će Vas služiti veoma dugo.

Bez obzira za koju vrstu faseta se odučite, bitno je da vodite računa prilikom zagrižaja tvrdog povrća i voća, jer se tako fasete mogu oštetiti. Preporučujemo Vam da tvrde namirnice prvo iseckate. Gazirani sokovi, kafa i čaj mogu uticati na bojenje zuba, te ako želite da vam belina osmeha traje što udže, probajte da ih izbegavate.

Priprema za postavljanje fasete

Nakon prvog pregleda i upoznavanja, naš stručni tim daće vam predlog najboljeg estetskog rešenja za vaš osmeh, u skladu sa stanjem usne dublje i zuba. Ne postoji univerzalna priprema za ovu proceduru, već svakom pacijentu nudimo personalizovan pristup i jedinstveno rešenje. 

Ponekad je pre postavljanja vinira neophodno postavljanje fiksne proteze, radi ispravljanja zuba, a ponekad samo minimalno brušenje. 

Cena faseta

Cena faseta, kako možete i predpostaviti, zavisi od materijala ali i od broja faseta koje je potrebno uraditi. Svakako, ulaganje u zdravlje nikada nije bio loše potrošen novac. Zato vas savetujemo da nas pozovete i zakažete pregled. Pomoću našeg stručnog tima verujemo da ćete pronaći najpovoljnije rešenje.

Posetite nas na poznatoj lokaciji u Vršcu

Pobrinuli smo se da svaki tretman izvodimo veoma precizno, bezbedno, pažljivo i kreiramo atmosferu koja će vas opustiti. Koristimo savremenu opremu i ispitane naučne metode, te možete biti uvereni da ste u sigurnim rukama. 

Pozovite nas, zakažite termin i veoma brzo vratite samopouzdanje svom osmehu! Čekamo vas u Zmaj Jovinoj 11 u Vršcu.

U službi vašeg osmeha