Izbeljivanje zuba

Izbeljivanje zuba je potpuno bezbedan, bezbolan i neinvazivan način da povratite sjaj i belinu vašem osmehu. I ono što je možda najbitnije predstavljaju dugoročno rešenje

Zubna gleđ s godinama gubi na svojoj belini, i njeno izbeljivanje ne treba da bude nikakav tabu. Ljudi blistavog osemaha se osećaju bolje, imaju više samopouzdanja i ostavljaju bolji utisak. 

Mi se dičimo individualnim pristupom, odnosno smatramo da je svaki pacijent slučaj za sebe, i da skladu sa tim pravimo poseban plan za svakog pacijenta. Pozivamo Vas da zakažete pregled u našoj ordinaciji i da zajedno napravimo plan ostvarenja Vaših želja.

 

beo osmeh nakon izbeljivanja zuba

Šta je izbeljivanje zuba?

Još jedna prednost ordinacijskog izbeljivanja zuba je veoma brz efekat. Odmah nakon prve seanse vaši zubi će biti svetliji za nekoliko nijansi.

Ono što je važno, jeste da se beljenje zuba radi u ordinaciji, odnosno da ga radi stručno lice u kontrolisanim uslovima i sa adekvatnom opremom.

Kako funkcioniše izbeljivanje zuba u ordinaciji?

Važno je da se beljenje zuba radi u ordinaciji, odnosno da ga radi stručno lice u kontrolisanim uslovima i sa adekvatnom opremom. Izbeljivanje zuba se odvija u nekoliko koraka:

  • stomatološki pregled
  • priprema
  • apliciranje gela za beljenje zuba
  • aktiviranje gela pomoću Flash laser

 

flash laser za izbeljivanje zuba

Prvi korakak ka Vašem blistaom osmehu uvek mora biti stomatološki pregled. Ukoliko postoji kvar na nekom zubu, neophodno je taj kvar otkloniti pre samog postupka izbeljivanja zuba. Sredstvo za izbeljivanje zuba može da prodre kroz karijes i tako izazove povećanu osetljivost zuba. Isto se odnosi i na oboljenje desni.

Kada naš stomatolog utvdi da su zubi i desni zdravi, prelazimo na pripremu. Prvo zube očistimo od kamenca i drugih  naslaga, nakon čega sledi poliranje. Uz ivice zuba i na desne nanosi se zaštitno sredstvo, koje će ih štiti dok traje proces beljenja.

Zatim nanosimo gel za izbeljenje na zube (na bazi vodonik-peroksida ili karbamid-peroksida). Gel se aktivira svetlošću Flash lampe. Ovaj postupak se ponavlja tri puta po 15 minuta (u okviru jedne seanse).

Napomena: izbeljivanje zuba nije poželjno da rade trudnice i doilje, kao i imunokompromitovane osobe sa teškim sistemskim oboljenjima i osobe sa nekontrolisanim dijabetesom.

Da li postoje nuspojave beljenja zuba?

Jedina potencijalna nuspojava može biti (dešava se u oko 50% slučajeva) blaga osetljivost zuba na toplo i hladno. Ova osetljivost može trajati od jednog do nekoliko dana. Ova pojava ne utiče negativno na zdravlje vaših zuba, a zvanični stav Američke dentalne asocijacije je da je ovaj proces apsolutno bezbedan ukoliko ga sprovodi stručno lice i ukoliko se koriste sertifikovani i zvanično odobreni preparati.

Gel, odnosno sredstvo koje koristimo je obogaćen fluorom koji hrani zube i ono što je posbeno značajno, negativno utiče na karijes.

Treba napomenuti i da nijedan način izbeljivanja ne utiče na boju veštačkih navlaka i plombi. Ukoliko nakon beljenja zuba dođe do značajne promene nijanse zuba, preporuka je da se zamene veštačke navlake i vidljive plombe.

Kako da Vaš zubi ostanu beli?

Izbeljeni zube će vremenom potamneti, isto kao što su i prvi put potamneli. Ali srećom Vi možete uticati na to kojom brzinom će potamneti. Ukoliko izbegavate pušenje, pića koja boje zube (pre svega kafu, kokakolu, crno vino, čajeve i sl.) i održavate oralnu higijenu vaši zubi će dugo ostati beli. Ukoliko ipak ne želite da se odreknete cigareta i pomenutih pića, vrlo je bitno da ih ipak izbegavate nekoliko dana nakon senase beljenja.

Zašto zubi tamne?

Prebojenost vaših zuba može biti unutrašnja i spoljašnja. Unutrašnja prebojenost je ona koja nstaje u dentinu, dubljem sloju zuba. Ovaj vid prebojenosti nastaje usled korišćenja određenih lekova u ranom detinjstvu ili od strane majke u trudnoći (tetraciklinskih antibiotika) ili u slučaju kada zubna gleđ nije dovoljno razvijena pa dopušta prodiranje do dentina (dentinogenesis imperfecta). Još jedan čest uzrok nastaka unutrašnje prebojenosti je vađenje živca ili neka druga trauma, kada zub „umire“ i prestaje da dobija neophodnu „hranu“. Izbeljivanje zuba pomaže u ovim slučajevima.

Spoljašnje prebojenosti, koja je prisutna kod svih nas, nastaje usled bojenja zubne gleđi. Glavni uzroci su već pomenute cigarete, pića koja boje zube i loša oralna higijena.

U službi vašeg osmeha