Parcijalna i totalna proteza

Zubne proteze su mobilne nadoknade koje nadomeštaju izgubljeni zub i mogu da se izvade i vraćaju u usta. 

U zavisnosti od broja zuba koji nedostaje, postoje dve vrste proteza:

  • paricajlne proteze, koje se izrađuju kada nedostaje nekoliko zuba u vilici, a ne postoji mogućnost izrade mosta,
  • totalne proteze koje se izrađuju onda kada ne postoji nijedan zub u vilici.

totalna proteza

Parcijalne proteze

Dakle, ako Vam nedostaje svega nekoliko zuba, ali ne postoji šansa da se ugradi implant ili stavi most, parcijalna proteza je pravo rešenje. Ona se na preostale zube kači specijalnim elementima – kukicama ili atecmenima. Takvi elementi izrađajuju se individualno, posebno za svakog pacijenta, kako bi proteza bila stabila. Parcijalna proteza sastoji se još od osnove kojom se nadomešta izgubljeno koštano tkivo na koju se postavlja veštački zub. 

Postoje dve vrste osnova, te izdvajamo:

  • akrilatne parcijalne proteze
  • parcijalne skeletirane i wisil proteze

Akrilne parcijalne proteze, kako samo ime kaže izrađuju se od akrilata. Takva proteza se za ostale zube pričvršćava žičanim kukicama. Zbog ne tako sofisticiranog izgleda, akrilne proteze preporučujemo kao prelazno rešenje, najčeće posle ugradnje implanta ili neke druge hirurške intervencije. Dok čekate na finalno rešenje, akrilna parcijalna proteza će vratiti funkcionalnost vašim zubima.

Parcijalne skeletirane proteze izrađuju se od akrilata i metalne osnove koja protezu čini veoma čvrstom. Kukice se izlivaju zajedno sa skeletom od metala, što protezi daje dodatnu otpornost. Ovako izrađena proteza dobro prijanja uz tkiva i zube, te će stajati stabilno u vašim ustima. Zahvaljujući metalnoj osnovi koja je se izrađuje za svakog pacijenta individualno, brzo ćete se navići na njeno nošenje.

Postoje i skeletirane proteze koje se za ostale zube ne drže kukicama već se za vilicu pričvršćuju atecmenima. Takve proteze radimo u kombinaciji sa navlakama ili zubnim mostovima, tako čineći jednu zdravu celinu. Jedan deo atacmenta nalazi se u protezi, dok se drugi deo nalazi u specijalno dizajniranoj krunici. Kada se proteza stavi u usta, ona nalegne na krunice već fiksirane na zubima, ova dva dela se spajaju po principu ‘ključ i brava’. Atacment se ne vidi u ustima, te dovodi do visoke estetske efikasnosti. Uz to, stabilnije drži protezu u ustima i ravnomerno prenosi pritisak žvakanja na zube i tkivo ispod proteze.

Vreme izrade parcijalne proteze

Nov osmeh možete dobiti čak za 7 dana. Taj rok svakako može biti i duži, sve do 3 nedelje. To prvenstveno zavisi od vrste i materijala od kog izrađujemo protezu. 

totalna proteza

Totalne proteze

Ako vi, ili vaši bližnji patite od totalne bezubosti, znajte da imamo rešenje! U slučaju nedostatka zuba, dolazi i do gubitka vilične kosti i snižavanja visine zagrižaja. Tada se donja trećina lica smanjuje i takvo lice dobija starački izgled. Totalna proteza dakle, ne nadoknađuje samo izgubljene zube i viličnu kost, već i vraća potporu usnama i obrazima. Vaše lice biće potpuno rekonstruisano i podmlađeno i to za svega 10 dana. 

Onda kada je potrebno rešiti bezubost donje vilice, preporučujemo prvo ugradnju implanta, na kojima će se totalna proteza držati. Naime, totalna proteza na donjoj vilici bez ikakve potpore, potpuno je nestabila, da se nekad čak ne može ni izgraditi. Međutim, ugradnjom implanta, proteza se stabilizuje kopčama koji joj daju stabilnost. Samim tim što imaju potporu, ove proteze mogu biti manje i nežnije, te ćete se brzo na nju navići. 

Odaberite stručan i posvećen tim stomatologa

Detaljno pristupamo svakom pacijentu koji nas poseti i nudimo sjajna rešenja za sve stomatološke probleme koji vas muče. ako smatrate da ste jedan od kandidata za ugradnju totalne ili parcijalne proteze, možete nas kontaktirati veoma jednostavno.

Pozovite nas ili nas posetite na poznatoj adresi, u Zmaj Jovinoj 11, u Vršcu gde će vas naše prijatno osoblje ljubazno primiti i odgovoriti na vaše zahteve. 

Budući da nismo značajno udaljeni od drugih gradova i varošica u južnobanatskom okrugu, otvoreni smo i za pacijente iz obližnjih mesta – Alibunar, Banatski Karlovac, Bela Crkva, itd. Čekamo vas!

U službi vašeg osmeha