stomatolog

Izbeljivanje zuba

Izbeljivanje zuba jedan je od najčešćih estetskih zahvata u stomatologiji. Vremenom, usled konzumacije pića, hrane i cigareta, boja vaših zuba se može znatno izmeniti. Kafa, crno vino i sokovi kao što je kokakola, najveći su krivci za pojavu žutih naslaga na zubima. Jedno od rešenja za taj problem je izbeljivanje zuba u ordinaciji, flash lampom. Ovaj proces je veoma jednostavan i neinvazivan, a učiniće vaš osmeh znatno lepšim. U dogovoru sa svojim stomatologom, obavićete sve potrebne popravke na zubima, pa zatim pristupiti njihovom izbeljivanju. Bitno je da svi zubi budu zdravi, a plombe u boji vaših prirodnih zuba. Jednostavnim nanošenjem gela na zube, i njegovom aktivacijom pomoću flash lampe, zubi se izbeljuju i za nekoliko nijansi. Treba, ipak, imati na umu da izbeljeni zubi neće ostati takvi zauvek, pa ako želite da što duže sačuvate novu boju svojih zuba, izbegavajte sve štetne namirnice koje boju mogu vratiti nazad u žutu.

Fasete

Fasete su postale veoma popularne u estetskoj stomatologiji, jer one poboljšavaju izgled vaših zuba, u isto vreme čineći ih potpuno prirodnim, da niko ne može pomisliti da nije reč o vašim zubima. Reč je o tankim ljuspicama koje se stavljaju preko vaših zuba kako bi ima se poboljšao izgled. Keramičke ili kompozitne, fasete se pričvršćuju na spoljašnju površinu zuba uz blago ili u potpunosti bez brušenja. Njihovim postavljanjem promenićete izgled zuba, učiniti ga čvršćim i lepšim. One se proizvode prema vašem izgledu zuba i prilagođavaju im se u zavisnosti od toga koji efekat njima želite da postignete. Fasete se najčešće koriste ukoliko pigmentacija vaših zuba nije zadovoljavajuća, što se može dogoditi usled lečenja korena zuba. Fasete ne traju zauvek, pa ćete s vremena na vreme želeti da ih obnovite kako bi vaši zubi ostali besprekorni.

Uklanjanje zubnog kamenca

Uklanjanje zubnog kamenca jeste bitno za zdravlje vaših zuba, ali i za njihov generalno lepši izgled. Kada jednom godišnje odete na rutinski pregled kod stomatologa, desiće se da vam, ukoliko je to potrebno, ukloni plak i kamenac koji se nakupio na vašim zubima. Reč je o žutim naslagama koje se javljaju pri korenu zuba ukoliko oni nisu bili aktivno korišćeni u žvakanju hrane, ili ukoliko vodite neadekvatnu brigu o svojim zubima. To znači da je potrebno da svakoga dana perete zube dva puta dnevno, i nikada ne zaboravljate korišćenje konca za zube. Ako se i uprkos tome desi da se na vašim zubima javi kamenac, on se vrlo lako može skinuti. Čitav tretman je bezbolan, obavlja se veoma brzo, a vaše zube štiti od različitih oboljenja, dajući im u isto vreme novi sjaj.

Estetske plombe

Jedan od glavnih razloga zbog kojih se javljamo stomatologu jeste kada se na našim zubima pojavi karijes. Ovo je veoma učestalo oboljenje zuba i ukoliko nije u poodmaklom stanju, leči se jednostavno. Tada se na mestu gde je karijes očišćen i zub izbrušen stavlja plomba. Kada se radi o zubima koji nisu prednji, često plombe ne moraju biti estetski privlačne. One se ne vide na prvi pogled, a ono što je najbitnije jeste da su čvrste i ne smetaju pri zagrižaju. Ali, kada je reč o plombama koje se stavljaju na vidljive zube kao što su jedinice i dvojke, potrebno je obratiti dodatnu pažnju. Posetite stomatologa kom verujete i sa čijim radom imate iskustva. On će se pobrinuti da plomba koju koristi bude u skladu sa prirodnom bojom vašeg zuba, kako se ne bi videlo da su na njemu napravljene promene. Ovo je veoma bitno kada je u pitanju estetika zuba, jer poslednja stvar koju želite je da, kada se nasmejete, ljudi prvo primete dve različite boje na zubima koji treba da budu najrprezentativniji.

Krunice

Krunice se često porede sa fasetama. Međutim, postoji ključna razlika koja razdvaja ova dva tipa nadogradnje zuba. Krunice se, za razliku od faseta, ne postavljaju samo na jednu površinu zuba, već okružuju čitav vaš zub. To znači da je potrebno da vaš prirodni zub bude izbrušen dovoljno da se preko njega može pričvrstiti krunica. One se koriste kada je estetski nedostatak vaših zuba malo veći. Ukoliko imate zub koji je uvučen ili isturen, postavljanjem krunice ga možete vratiti u savršen red sa ostalim zubima. Stavljanje krunice je takođe dobar metod ukoliko postoji veći razmak među vašim zubima koji želite da smanjite.

Prednosti estetske stomatologije ima puno. U današnje vreme naročito je bitno da imate, ne samo zdrave zube, već i vizuelno privlačne. To će pozitivno uticati na vaše samopouzdanje, a i znatno ćete ulepšati izgled čitavog lica. Jer blistav osmeh je najjači adut koji možete imati.

Još kao deca naučili smo da je bitno redovno posećivati stomatologa kako bismo imali što zdravije zube. Na prvom mestu, odlazak kod zubara povezujemo upravo sa zdravljem i različitim medicinskim zahvatima. Međutim, stomatologija je više od toga. Nakon što ste obavili sve potrebne popravke, vreme je da svoj osmeh učinite još lepšim i blistavijim. Tretmana koji će vam u tome pomoći ima dosta, pa ćemo nabrojati neke od onih koji su najčešći, i koji na jednostavn način mogu učiniti vaše zube savršenim.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Naša vrata uvek su otvorena za vas, a ljubazno osoblje rado će primiti vaš poziv i zakazati odgovarajući termin. Pozovite nas i neka vaš izbor bude pouzdan stomatolog kome bezbrižno možete prepustiti svoju usnu duplju.

Radno vreme:

Ponedeljak-Petak: 8h-13h | 16h-19
Subota: Po dogovoru
Nedelja: Po dogovoru – hitni slučajevi