Prečišćivač vazduha
Prečišćivač vazduha

Prečišćivač vazduha rešenje jer zagađenost vazduha ubija kao i cigarete

Poslednjih godina svedoci smo velike zagađenosti vazduha na teritoriji cele Srbije, ali i šire. Kvalitet vazduha zavisi od godišnjeg doba, ali i vazdušnog pritiska, vetra i drugih spoljašnih uticaja

Visok indeks zagađenosti vazduha pokazatelj je da treba što manje vremena da provodimo napolju, a to je pogodno tlo za razvoj respiratornih infekcija i smanjenja kvaliteta života.

Naučno je dokazano da boraviti napolju gde je zagađen vazduh u trajanju od 10 minuta, može imati iste posledice na naše zdravlje kao da smo popušili dve duvanske cigarete. Zamislite onda samo koliko to štete može izazvati kod dece, trudnica i hroničnih bolesnika

Zagađen vazduh može imati smrtne posledice

Kontaminirane čestice vazduha dospevaju u respiratorni sistem i mogu da izazovu virusne i bakterijske infekcije, bronhitis, astmu, upalu pluća itd.  Mnoge ove bolesti se uspešno leče, ali ako se zanemare, pogotovo kod hroničnih bolesnika, mogu ima čak i smrtne posledice.

Pošto je ovo globalni problem, kao pojedinci se ne možemo boriti protiv njega, ali možemo na jednostavan način ublažiti efekte zagađenja tako što ćemo nabaviti prečišćivač vazduha.

Prečišćivač vazduha može spasiti život

Ukoliko želite da ublažite efekte zagađenja u svom domu, prečišćivač vazduha može biti od velike pomoći. Odlično se pokazao kod pacijenata sa hroničnim bronhitisom i astmom, koji su uz pomoć njega bukvalno prodisali. Osim toga, prečišćivač Vam može pomoći kod suzbijanja čestica mikroprašine i grinja.

Ovaj aparat ukoliko se koristi redovno, može učiniti da kvalitet vazduha u Vašem domu bude poput planinskog.

Ukoliko ste pušač, onda u svom domu morate imati prečišćivač prostorije, zato što ćete na taj način zaštiti svoje ukućane od štetnosti nikotinskog dima.

Koliko ljudi godišnje strada od zagađenog vazduha?

Prema zvaničnim podacima SZO zagađen vazduh godišnje ubije oko sedam milliona ljudi. Osim toga, ova pojava rangirala se na visoko četvrto mesto  po factoru rizika za pojavu hroničnih bolesti. Nažalost, Srbija je jedan od zemalja na listi sa izuzetno velikim zagađenjem vazduha, a samim tim i sa velikim brojem hroničnih bolesnika.

Teški bolesnici posebno ugroženi

Zagađenje vazduha najteže podnose teški bolesnici, pogotovo oni na malignitetima. Na njih se mora posebno obratiti pažnja, da ne budu na otvorenom kada je vazuh jako kontaminiran. Kao što smo ranije pomenuli, drugi vid zaštite može biti i prečišćivač vazduha i svako ko je u mogućnosti treba da ga ima u svom domu.

Ostaje nada da će se ovaj problem rešiti i na globalnom nivou i da ćemo jednog dana konačno svi boraviti na otvorenom bez straha od zagađenja

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Naša vrata uvek su otvorena za vas, a ljubazno osoblje rado će primiti vaš poziv i zakazati odgovarajući termin. Pozovite nas i neka vaš izbor bude pouzdan stomatolog kome bezbrižno možete prepustiti svoju usnu duplju.

Radno vreme:

Ponedeljak-Petak: 8h-13h | 16h-19
Subota: Po dogovoru
Nedelja: Po dogovoru – hitni slučajevi