metalokermaicke krunice proba

Ulepšajte svoj osmeh uz metalokeramičke krunice

Odnos njihove cene i kvaliteta čini ih veoma pristupačnim za svakoga ko želi da poboljša izgled svojih zuba. Stomatolog će vam ih stoga preporučiti ukoliko imate oštećen zub koji biste da doterate i učinite estetski prijemčivijim. Ipak, pored drugih opcija zamene i nadogradnje zuba, potrebno je znati šta su zapravo metalokeramičke krunice i kako se postavljaju. Bogatiji informacijama, znaćete da li je ovaj tip krunica po vašoj meri. 

Šta su metalokeramičke krunice?

Radi se o spoju metalnog i keramičkog dela koji zajedno treba da imitiraju vaš zub. Metalna kapica obložena je slojevima keramike koji su u boji vaših prirodnih zuba. Metalokeramičke krunice koriste se preko već postojećeg zuba, a mogu ga i zameniti u potpunosti, ukoliko se u desni ugradi imaplant ili most. Ovaj tip nadogradnje može se postaviti na bilo kom od zuba, od jedinice pa sve do kutnjaka.

metalokeramcki krunice

Na koji način se postavljaju metalokeramičke krunice?

Sam proces uzimanja mera i postavljanja krunica nije komplikovan. Ukoliko još uvek postoji zub na koji je potrebno staviti krunicu, on se mora izbrušiti, pa zatim uzeti njegov otisak. Jako je bitno da je osnova već postojećeg zuba čvrsta i zdrava, pa da samim tim može izdržati novi pritisak. Kada se utvrdi da je zub zdrav i spreman za izmene, pristupa se brušenju koje će smanjiti zub na odgovarajuću veličinu za dodavanje krunice. Otisak izbrušenog zuba se uzima zbog izrade krunice koja mora u potpunosti da odgovara osnovi na koju će se staviti. Ako se, ipak, radi o nedostatku čitavog zuba, potrebno je u desni ugraditi metalni implant koji će imitirati zubni koren. Na njega se onda postavlja krunica, pa će vaš novi zub biti spreman. 

Koje su prednosti i mane metalokeramičkih krunica?

Ono po čemu se metalokeramičke krunice izdvajaju jeste njihova dugovečnost. Metalna osnova se može praviti od zlata ili titanijuma, ukoliko ste alergični na neki od ova dva materijala. To znači da uprkos tome što vam jedna legura neće odgovarati, uvek se možete opredeliti za onu drugu koja ne izaziva nepovoljne reakcije po vaše zdravlje.

Takođe, metalokeramičke krunice su proizvod sa dobrim odnosom cene i kvaliteta. Ipak, uz nisku cenu idu i neki nedostaci. Zbog svoje metalne osnove, zub može imati neprirodan izgled, jer mu se boja može razlikovati od ostalih zuba. To znači da su oni bolje rešenje ukoliko jepotrebno da zamene zube koji se nalaze sa strane, ne remeteći estetski dojam vašeg osmeha. Vremenom se može desiti da vaše desni počnu da se povlače, pa je moguće da će se i pojaviti na površini metalna osnova, što nije estetski primamljivo.

krunice metalkeramika

Kako se održavaju metalokeramičke krunice?

Kao što smo već spomenuli, metalokeramičke krunice imitiraju vaše prave zube, pa ih ne morate vaditi kao što je to slučaj sa protezama. To znači da je i održavanje mnogo prirodnije i jednostavnije, s obzirom na to da ćete krunice tretirati isto kao svoje zube. Redovno pranje i čišćenje koncem se podrazumevaju. Neophodno je ići i na redovne kontrole, naročito ukoliko se ispod krunice nalazi vaš izbrušeni zub. Svaka promena na vašem zubu mora biti sanirana, pa tako skinuta i zamenjena i krunica. Što bolje budete održavali krunice, to će vam one duže trajati. Okviran rok trajanja im je oko 10 godina, nakon čega bi trebalo da se zamene.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Naša vrata uvek su otvorena za vas, a ljubazno osoblje rado će primiti vaš poziv i zakazati odgovarajući termin. Pozovite nas i neka vaš izbor bude pouzdan stomatolog kome bezbrižno možete prepustiti svoju usnu duplju.

Radno vreme:

Ponedeljak-Petak: 8h-13h | 16h-19
Subota: Po dogovoru
Nedelja: Po dogovoru – hitni slučajevi